NORA LOREK – ”European Jungle och Milaya – Patterns of Home”
från flyktinglägren i Calais, Frankrike och Bidibidi, Uganda
Utställning 10 mars – 1 april
Vernissage lördagen den 10/3 kl. 12-16
Utställningen invigs kl. 13:00 av Anna Clarén.
”European Jungle”
Djungeln – var smeknamnet på flyktinglägret i närheten av Calais, Frankrike. Innan det revs i oktober 2016 fanns det, enligt organisationen ”Help Refugees”, 9106 män, kvinnor och ensamkommande barn boende här, i de tält och skjul som de byggt själva och gjort så hemtrevliga som bara möjligt. Det fanns kyrkor och moskéer byggda av pinnar, presenningar och plast. Syrier, afghaner, sudaneser, kuwaitier och pakistanier bodde sida vid sida bland det femtiotal restauranger, butiker och frisörsalonger som byggts längs lägrets huvudgata. Alla hade samma mål: att komma in i Storbritannien.
Den spontana gemenskapen blev inte långvarig. I oktober 2016 revs Djungeln och flyktingarna flyttade till tillfälliga asylboende eller försökte hitta skydd i kustområdet.
”Milaya – Patterns of Home” På uppdrag för National Geographic
I augusti 2017 kom den miljonte flyktingen som flydde kriget i Sydsudan till Uganda. Sedan fyra år tillbaks är det fullt inbördeskrig i Sydsudan, världens yngsta nation. Grannlandet Uganda har rykte om sig som ett av världens mest progressiva länder för flyktingmottagning. Flyktingar ges mat, arbetsrätt och en bit mark att odla och bo på.
Nora Lorek frågade kvinnorna vad de hade med sig hemifrån. – ”Milaya”, svarade nästan alla. I och med att de flesta av flyktingarna är kvinnor och barn är deras lakan som kallas Milaya ofta en av de få saker de bär med sig. När de flyr stridigheter mitt i natten samlar de snabbt de viktigaste sakerna på sängen, slår in det i lakanet och bär med sig det som ett knyte mot gränsen. De handgjorda mönstren har gjorts i Sudan och Sydsudan i generationer och traditionen med Milaya har fortsatt i det som har blivit flyktingarna hem i väntan på krigets slut.
Samtliga bilder är tagna i Bidibidi, ett av världens största flyktingläger med 270 000 människor i nordvästra Uganda.
Nora Lorek, född 1992 i Tyskland, är bosatt i Göteborg och har en examen i bildjournalistik från Mittuniversitetet. Vid sidan av sina uppdrag för tidskrifter jobbar hon med egna långsiktiga projekt, med fokus på samtida frågor och mänskliga rättigheter.
I två år arbetade hon med projektet i det franska flyktinglägret kallat ”European Jungle”. Hon har visualiserat människorna och deras berättelser, bortom statistiken och rubrikerna. Följt deras väg längs Europas gränser och visat solidaritet med dem som behöver skydd. År 2016 var Nora den första svenske fotograf som tilldelades utmärkelsen ”College Photographer of the Year” vilket ledde henne till National Geographic och hennes pågående projekt i Bidibidi – ett av världens största flyktingläger i Uganda. I december 2017 tilldelades Nora Lorek också Helsingborgs Dagblads nyinstiftade fotopris, tillägnat betydande bildjournalistik, med en tillhörande separatutställning på Landskrona Museum.
Comments are closed.